Kad Kredit vs Tunai – Pandangan peribadi

Aku setuju betul dengan apa yang rakan blogger MySham tentang tips beliau berkenaan penggunaan kad kredit vs tunai.  Memang betul kebanyakkan orang banyak bercakap supaya berbelanjan ikut kemampuan or spend within your means tetapi pada pandangan aku jika kita bijak berbelanja dan tahu macam mana nak manipulasi method atau instrument pembayaran yang ada why not?

Impulsive purchases memang akan wujud jika kita tidak ada disiplin dalam berbelanja, tetapi jika kita bijak menangani masalah ini aku rasa tiada masalah (i.e. amaun yang tertangguh perlulah dibayar tepat pada masa atau within masa yang diberikan) untuk mengelakkan interest yang melambung akan di kenakan contoh dari 13.5% terus ke 18%. Memang confirm sampai bila pun anda masih berhutang. 

Aku sudah mengalami zaman tidak bayar hutang kad kredit tepat pada masanya, betul aku memang menyesal dan dengan kerana itu aku susun strategi untuk habiskan juga outstanding balance yang ada iaitu tetap kan 15% from total outstanding every month, well at least it works for me..Alhamdulillah

Antara kelebihan penggunaan kad kredit ialah mata ganjaran yang berbagai nama (contoh Maybank, Treatpoints) digunakan oleh pihak bank.  Pilihlah, kemudahan mata ganjaran yang tidak ada tempoh luput (expiry) which kita boleh guna lagi sampai habis.  Mata ganjaran yang boleh digunakkan especially untuk barang yang bukan dalam kategori keperluan, macam ayah aku every year dia akan tebus periuk lah, beg travel, dan macam-macam lagi.  So how about being an intelligent consumer? for a change.

Bagi aku ada faedahnya pembayaran guna kad kredit ni sebab, kerja aku memerlukan aku untuk selalu outstation dalam dan luar negara.  Jadi untuk mengelakkan untuk membawa wang tunai yang banyak dan terjadi kecurian, eloklah cari satu medium untuk menggantikan wang tunai, tetapi awas! make sure yang kita ada cukup tunai untuk pembayaran balik di akhir outstation nanti.

Macam yang di-highlighted oleh brother MySham juga kad kredit juga boleh menjadi instrument untuk menunjukkan kepada pihak bank (bagi yang nak apply untuk berbagai jenis pinjaman) yang kita ni merupakan peminjam dan pembayar yang baik (good paymaster). Yang ini aku memang setuju.

Kad kredit ada keburukan dan kebaikan, tetapi jika kita disiplin dan tahu bagaimana nak gunakannya dengan betul sebagai satu payment instrument insha Allah boleh beri faedah kepada pengguna. 

The important thing discipline, make the purchase worth for you and live in moderation

Invest Dalam Stock Market, Invest Dengan Duit Yang Kita Tak Guna

Yes, memang betul. Actually this thing has been highlighted by AE dalam blog beliau. Aku memang setuju 100% even sebelum aku follow blog dia pun, remiser aku dah sarankan aku to only invest when you have spare monies. Logic? Kadang-kadang we never know that the counter yang kita letak duit tu doing great or otherwise, ataupun nak naik dalam masa yang agak la. Memang kena tunggu.
Since memang kena tunggu so it should be okay sebab duit yang kita masukkan itu memang kita tak nak guna at least dalam masa terdekat. Dicipline is a must and also patient too, normal lah kan kalau kita nampak kaunter yang interesting (especially bile remiser aku dah hint) mesti nak masuk cepat-cepat kalau boleh still stick with our objective and be patient.
In stock market, the risk is very high and also full of uncertainty or unpredictable. So, dinasihatkan do your homework carefully before invest dalam mana-mana kaunter and read more on the ups and downs of the respective companies.
Investor yang bijak tidak akan laburkan semua duit mereka dalam investment tools yang berisiko seperti ini, you never know when it will gone wrong. So do your home work, discipline and yes be patient.
Happy investing!